Interviu Gabriela Gheorghiu
De vorbă cu Gabriela Gheorghiu
Gabriela Gheorghiu, Consultant Implementare – „Cu cât știi mai multe din activități diferite, cu atât ești mai valoros.”
Care sunt cuvintele care te caracterizează?
Mă consider o persoană ambițioasă, pragmatică și generoasă, atât profesional cât și în viața personală.
De cât timp faci parte din echipa UCMS by AROBS și care îți sunt responsabilitățile?
Sunt în companie din 2018, inițial activând în departamentul de Vânzări, cu responsabilități specifice acestei arii. În 2019 m-am alăturat echipei de implementare, pentru că mi-am dorit să fac această trecere. Conversia profesională a însemnat inițial să urmez două cursuri de specializare în domeniu, unul de resurse umane, al doilea, de salarizare. La început, managerul echipei mi-a atribuit proiecte de o dificultate potrivită competențelor mele, iar pe parcurs gradul de complexitate al proiectelor alocate a crescut. În acest fel am învățat activitatea de implementare de soft, treptat.
Pentru o persoană care e motivată să-și schimbe cariera, nu e greu, dar trebuie să te ții de treabă, să fii tenace, perseverent, si nu în ultimul rând, autodidact. Spun „autodidact” pentru că preluarea rolului de consultant în implementare a coincis cu perioada pandemiei. Toți colegii lucrau remote, și prima soluție era să încerci să-ți rezolvi singur neclaritățile. Odată ce te instruiești singur, beneficiul este că înveți mai repede. Efortul e considerabil, dar odată ce te responsabilizezi, e din ce în ce mai ușor. Totul e să vrei și să nu-ți pierzi interesul.
Cum ai ales acest domeniu pentru cariera ta?
Atunci când activam în domeniul Vânzărilor, a fost un moment în care am avut un sentiment de plafonare. În realitate, analizând parcursul, cred că mai degrabă felul meu de a fi nu a fost compatibil cu rolul respectiv. În vremea aceea, compania mi-a oferit posibilitatea deschiderii unui capitol nou, printr-un rol diferit.
S-a dovedit că schimbarea s-a potrivit „mănușă”. În rolul de implementator, satisfacția e mult mai mare, am sentimentul că am un aport valoros atât în firmă cât și in proiectele livrate clienților.
Cum arată o zi din viața unui consultant în implementare?
O zi din viața mea profesională este diferită în funcție de ceea ce trebuie să realizez în cadrul proiectelor. Activitățile se bazează în principiu pe niște planuri de acțiuni, pe anumite deadline-uri, cât și pe cerințe care apar pe parcurs. Concret, în cadrul implementărilor, ai de urmat niște pași diferiți între ei, iar pașii respectivi depind mult de interacțiunea cu clientul. Astfel că, fiecare zi ajunge să fie diferită. Există și niște activități recurente, dar aș zice că în ultimii doi ani acestea sunt rare.
La fiecare implementare apar cerințe noi, moduri noi de aplicare a legislației, deci, și proiectele diferă mult între ele. Din ce am observat până acum, cel mai complex lucru e să identifici în profunzime nevoia clientului. La început nu aș fi spus că într-o implementare acesta e cel mai dificil lucru, dar acum tind să cred că așa este.
Există un set de principii pe care îl respecți când vine vorba de zona profesională? Cum arată acesta?
În această profesie trebuie neapărat să fii analitic. Fără această abilitate, înnăscută sau dobândită, nu știu cât de mult s-ar potrivi unei persoane acest rol pe termen lung. Dacă nu ești profund în implementarea pe care o realizezi, muncești de două ori mai mult. De asemenea, este important să fii adaptabil, dar și mai important este să îți placă ce lucrezi. Adaptabilitatea este o calitate la care în primii ani nu m-aș fi gândit, ci doar să fii riguros și atât. Totuși, trebuie să fii adaptabil, și uneori să găsești soluții de tip „artificii”. Dacă nu oferi soluții, clientul e nemulțumit, și e normal.
Cum este organizată echipa din care faci parte? Ce e cel important în activitatea echipei?
Din perspectiva modului în care suntem organizați intern, avem activități periodice, care sunt în avantajul nostru. Suntem mai atenți la modul în care ne organizăm, în care livrăm, în care comunicăm, intern și către clienți. Comunicarea cu colegii e printre cele mai importante elemente când lucrezi în echipă. Eu mă bucur că schimb idei și soluții cu colegii, luăm decizii împreună, și ținem cont de expertiza altor departamente, care s-au confruntat cu situații diferite.
Care sunt bucuriile pe care munca ta ți le aduce?
Privind subiectiv, bucuria constă în faptul că devotamentul și perseverența care mă caracterizează, nu au fost în zadar. Adică m-am implicat cu un scop, sau cu mai multe. Personal, am acumulat foarte multe cunoștințe care mi-au alimentat setea de cunoaștere.
Acest rol îți permite să înveți din ce în ce mai mult de la un proiect la altul. Cu cât știi mai multe din activități diferite, cu atât ești mai valoros, simți că evoluezi.
La nivel de grup, am contribuit la creșterea firmei și îmi doresc să cred că o voi face în continuare. Și mai e și mulțumirea de la finalul unei implementări, că ceea ce ai realizat vine în ajutorul partenerului tău, și mai departe a salariaților din respectiva companie.
Dincolo de birou și business, cum arată timpul liber pentru tine? Care sunt pasiunile sau hobby-urile tale?
În ultimul timp, m-au atras și am urmărit seriale cu tematici istorice sau sociale. Îmi plac mult și filmele polițiste, scandinave, caracterizate de supra-realism și dramă. Pe lângă vizionarea de seriale, în ultimii doi-trei ani am descoperit grădinăritul, care mă relaxează foarte mult. Avem o grădină la periferia orașului și vara mai mergem pe acolo. Sunt foarte încântată că urmează să înceapă sezonul și mă pot ocupa din nou de această activitate.
Grădinăritul are legătură și cu un mod de a trai mai sănătos, care mă ajută să mă recalibrez atunci când e nevoie. Odată cu maturizarea, mi-am dat seama cât de mult contează ce mănânci, cât te odihnești și ce gândești. Iar natura este o sursa de inspirație și încărcare infinită. O altă pasiune de-a mea este muzica. Dacă ar fi ceva ceva ce mă relaxează automat e muzica – când o ascult, o cânt, sau când dansez. Am mai multe genuri preferate, dar cel mai mult îmi plac RNB-ul, hip-hop-ul și rock-ul.
Care este ultimul lucru pe care l-ai făcut pentru prima dată?
S-a întâmplat recent să fac un lucru pentru prima oară. Am vândut o mașină si a fost o experiență interesantă, dar nu mă vad pe viitor ca business woman, deținătoare de parc auto. Și aici s-a dovedit că perseverența e cheia succesului, deoarece nu s-a vândut din prima, dar a treia oară a fost cu noroc.